Старчески дом за възрастни хора на 30 км от София, село Свидня

Дом Свидня

"ОБРАЗЦОВ ДОМ"- с. СВИДНЯ
- МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ
В полите на Стара планина на около тридесетина километра от гр. София е разположено село Свидня.
Неповторимата природа провокира възхищение у всеки посетител. Не случайно към името на селото прибавят определението "райска".
Климатът е известен със своята уникалност. По поречието на местната река е установено наличието на специфичен микроклимат характеризиращ се с много чист въздух.
Незначителният брой на дните с мъгли го правят подходящ за хора с белодробни заболявания. В близост е първият у нас санаториум за лечение на белодробни заболявания и туберкулоза. Построен е преди 100 години с дарение на цар Фердинанд I. Той възлага задача на комисия от учени и лекари да определят място в България с най-благоприятен климат за санаториум. След измервания и анализ на климатичните характеристики в различни краища на страната, учените избират тази местност. Богатата растителност и уникални иглолистни и широколистни дървесни видове обогатяват въздуха и го правят още по чист и лековит.
Селото е благоустроено с изградена водоснабдителна и електропреносна мрежи, както и пречиствателна станция за питейни води. Има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа, кабелна телевизия и интернет. Край селото са разположени три групи карстови извори.

МАТЕРИАЛНА БАЗА

Домът за стари хора и хора с увреждания се намира в центъра на с. Свидня. Пътната настилка до него е асфалт и достъпът е целогодишен и безпроблемен. Територията на която е разположен е няколко декара и позволява домуващите да правят разходки на чист въздух. Теренът е изравнен, обезопасен и облагороден. За трудно подвижните хора са изградени алеи и съоръжения за лесен достъп до всяка точка на сградния фонд и парка.
Целта на изграждане на сградата е дом за възрастни хора и са спазени всички стандарти за удобство и добра организация на дейността. Сградата е едноетажна постройка. Всяка от стаите е със собствен санитарен възел, телевизор, мебели за лични вещи и кът за хранене,ПВЦ дограма и локално парно. Изградена е сигнализация от всяко легло до персонала.

Домът за стари хора е с видеонаблюдение, разполага със столова, дневна стая с библиотека, манипулационна и др. общи части.
Кухнята е кетъринг и е съобразена със здравословното състояние на всеки. Грижите за възрастните хора са 24 часови от общ и медицински персонал. Дом Свидня има договор с лекар интернист, както и с местни здравни заведения и лекари специалисти. Рехабилитатори и кинезитерапевти се грижат за бързото възстановяване след инсулт и травми.
Настаняването на възрастния или нуждаещ се от грижи човек в дом има своите предимства.
В една такава обстановка той получава освен пълноценни грижи, среда в която да не се чувства изолиран и самотен.
За възрастните хора са предвидени развлекателни мероприятия, празнуване на рожденни дни, именни дни и национални празници.
Екипът на фирма "Абендрот" ЕООД в "Образцов дом"-с.Свидня ще направи престоя на нуждаещите се от грижи стари хора приятен и комфортен.